منو اصفهان - خیابان توحید میانی - قبل از چهارراه پلیس - مقابل اداره ثبت - ساختمان آریا - طبقه اول - ​91620100 - 031
لیزر اندولیفت
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / مو و ریزش مو / رنگ مو برای چه کسانی ضرر دارد؟

رنگ مو برای چه کسانی ضرر دارد؟

در طول صدها سال بشر از مواد گیاهی برای رنگ آمیزی موی خود استفاده کرده و در دنیای مدرن امروزی نیز با کمک رنگ موهای پیشرفته این کار را انجام می‌دهد. رنگ موها به افراد کمک کرده‌اند تا تارهای موی سفید خود را با رنگ بپوشاند یا رنگ فعلی موهایش را به رنگی جدید و مطابق مد یا سلیقه‌ی خود تغییر دهد. پیگمنت‌های درون یک رنگ مو، روی فیبرهای مو نشسته یا تا حدودی در لایه‌های تار مو نفوذ می‌کنند تا رنگ مو را عوض کنند. رنگ مو مانند هر محصول و فرآورده آرایشی بهداشتی به دلیل استفاده از مواد شیمیایی در ترکیبات آن دارای عارضه‌ها و مضراتی است که اگر به‌طور مداوم استفاده شود قطعاً باعث آسیب جدی به سلامت موها می‌شود و حتی بر سلامت سایر قسمت‌های بدن هم تأثیر می‌گذارد. احتمالاً بسیاری از این افراد از اثرات مضر رنگ‌های شیمیایی بر سلامت موهایشان مطلع نیستند. میزان عوارض وارد به مو به طول مدت استفاده از این رنگ‌های شیمیایی و میزان استفاده از آنها بستگی دارد. در ادامه به مواردی اشاره خواهیم کرد که جزء مهم‌ترین عوارض رنگ مو محسوب می‌شوند.

آنچه در این مطلب میخوانید

انواع رنگ مو

  1. رنگ موی دائمی: این رنگ موها را حداقل باید یک بار در سال استفاده کرد تا بتواند به طور دائمی روی موهای شما باشد. این رنگ ها سطح ph بالایی دارند.
  2. رنگ موی نیمه دائمی: این رنگ ها روی کوتیکول را می گیرند و روی پوست سر نفوذ خواهند کرد.
  3. رنگ موهای موقتی: این رنگ ها روی پوست سر نفوذ نمی کنند و باید چند هفته یک بار استفاده شود.
  4. دکلره کردن: دکلره به معنای روشن کردن مو برای از بین بردن تیرگی موهای قهوه ای و مشکی می باشد.
  5. رنگ موی فاقد آمونیاک: این رنگ ها آمونیاک ندارند؛ اما حاوی هیدروژن پراکسید می باشند و موها را نرم خواهند کرد.

عوارض‌ رنگ مو

1- اثرات وجود آمونیاک در رنگ مو

آمونیاک یک ماده رایج در بیشتر رنگ موهای امروزی است که با هدف شکستن کوتیکول مو اجازه می‌دهد رنگ در موها نفوذ کند. با این حال کل صنعت زیبایی می‌دانند که این عمل چگونه می‌تواند منجر به تخریب ساختار طبیعی موها شود. رنگ‌های حاوی آمونیاک علائمی مانند خشکی مو، شکنندگی مو و همچنین واکنش‌های آلرژیک، سوختگی پوست سر و مشکلات تنفسی در فرد ایجاد می‌کند.
البته نا گفته نماند رنگ‌های فاقد آمونیاک نیز وجود دارند؛ اما اینکه رنگ مویی آمونیاک ندارد، به این معنی نیست که برای شما ایمنتر است. بد نیست بدانید رنگ‌های فاقد آمونیاک، یک ماده شیمیایی به نام مونو اتانول (MEA) در خود دارند که همان نقش آمونیاک یعنی باز کردن کوتیکول موها را ایفا می‌کند بنابراین می‌تواند عوارضی مشابه عوارض آمونیاک در فرد ایجاد کند.

2- واکنش‌های آلرژیک

رنگ موها حاوی ترکیبات زیادی هستند که می‌توانند پوست سر را تحریک کرده و واکنش‌های آلرژیک در فرد ایجاد کنند. یکی از این ترکیبات ماده‌ای شیمیایی به نام پارافنیلین دی آمین (PPD) است که بیشتر حساسیت‌ها از آن ایجاد می‌شود. این نوع حساسیت از شایع‌ترین عوارض رنگ کردن مو است. کسانی که به رنگ مو حساسیت نشان می‌دهند، علائم آنها ممکن است از خفیف تا جدی باشد. این علائم ممکن است بلافاصله بعد از گذاشتن رنگ روی موها رخ دهد یا بعد از گذشت یک یا دو روز بروز کند. علائم آلرژی به رنگ مو شامل احساس سوزش در پوست (سر، صورت یا گردن)، تاول یا جوش ، خارش پوست (سر، صورت یا گرد)، ورم دست و پا، شوره سر ، تورم گلو یا زبان، حالت تهوع، مشکلات تنفسی و… باشد.

رنگ مو

3- شکنندگی موها

اگر از آن دسته افرادی هستید که موهای خود را به صورت مداوم رنگ می‌کنند، احتمالاً تا کنون با خشکی و شکنندگی موهای خود روبه رو شده‌اید. همانطور که گفته شده تمامی رنگ موها حاوی مواد شیمیایی متعددی هستند، پس زمانی که شما به صورت مکرر موهای خود را در معرض چنین موادی قرار می‌دهید بیشتر از کسانی که در سال یکبار این کار را انجام می‌دهند آسیب خواهید دید.
شکنندگی موها یکی از شایع‌ترین عوارض رنگ کردن مو است. مواد شیمیایی عامل اصلی این نوع عارضه است که با گرفتن رطوبت موها آن را به وجود می‌آورد. یکی از بهترین روش ها برای جلوگیری از شکنندگی و ترمیم موهای آسیب دیده ناشی از رنگ شدگی استفاده از کراتین است. کراتین مو فیوس پلاستیکا کادیوو اورجینال یکی از بهترین محصولات موجود در بازار برای موهای رنگ شده و دکلره است که می تواند به ترمیم موها کمک زیادی بکند.

4- ریزش مو

بعد از اینکه موهای خود را رنگ کنید ممکن است با ریزش مو مواجه شوید. در این مورد نیز مقصر اصلی ریزش مو مواد شیمیایی و تعداد دفعات استفاده از آنها است. رنگ موها با مکش رطوبت پوست سر به مرور زمان ریشه مو را ضعیف کرده و باعث ریزش آن می‌شوند؛ بنابراین ریزش مو یکی دیگر از عوارض جانبی رنگ کردن مکرر موها است.

5- سرطان

رنگ مو می‌تواند عواقبی سنگین مانند سرطان از خود بر جای بگذارد. هنگامی که رنگ موهای دائمی برای اولین بار معرفی شدند ثابت شد که آنها دارای ترکیبات سرطانزا مانند PPD و رزورسینول هستند. در حال حاضر اینکه این مواد منجر به سرطان می‌شوند یا نه هنوز مشخص نیست و محققان همچنان در پی اثبات آن هستند.

6- آسم

آسم یکی دیگر از عوارض رنگ کردن مو است. همانطور که گفته شد رنگ موها از ترکیبات شیمیایی مختلفی مانند PPD برخوردار هستند. محققان ثابت کرده‌اند، کسانی که به طور مداوم در معرض چنین ماده‌ای قرار می‌گیرند ممکن است به آسم مبتلا شوند. این ماده با مختل کردن هورمون DNA منجر به آسم خواهد شد.

7- راش

راش نوعی ضایعه پوستی بسیار شایع است که بیشتر در بین افرادی که به رنگ موها حساسیت نشان می‌دهند دیده می‌شود. این نوع ضایعه به طور معمول در محلی که با رنگ مو برخورد داشته است رخ دهد. اگر دچار این نوع ضایعه پوستی شده باشید باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

8- پوست تحریک پذیر

در هر صورت زمانی که رنگ مو روی موها قرار می‌گیرید، نمی‌توان از ریزش آن بر روی بخش‌هایی از پوست صورت و گردن جلوگیری کرد. در چنین مواقعی ممکن است پوست به سرعت از خود واکنش نشان دهد و علائمی مانند سوزش، قرمزی و خارش و ناراحتی در فرد ایجاد کند. واکنش‌ پوست از دیگر عوارض رنگ کردن مو است، برای مقابله با آن بهتر است از هرگونه تماس رنگ مو با پوست خود جلوگیری کنید.

9- مسائل باروری

در بیشتر رنگ موهای دائمی ماده‌ای خاص وجود دارد، این ماده به عنوان استات سرب شناخته شده است. طبق بیانات محققان این ماده ممکن است با مسائل باروری در زنان ارتباط داشته باشد و خطراتی برای جنین به همراه داشته باشد. این نظریه هنوز هم در دست تحقیق و بررسی است و به طور کامل به اثبات نرسیده است. با این حال مادران باردار بهتر است برای جلوگیری از بروز احتمالی عوارض آن از رنگ کردن موهای خود بخصوص در سه ماه اول بارداری خودداری کنند.

10- ورم

همانطور که گفته شد تقریباً غیر ممکن است که موهای خود را بدون تماس رنگ با صورت و گردن خود رنگ کنید و هنگامی که این اتفاق می‌افتد مواد شیمیایی موجود در رنگها ممکن است به داخل پوست نفوذ کرده و منجر به طیف وسیعی از واکنشهای آلرژیک مانند التهاب در چشم‌ها و پوست سر و گردن شوند. برای کم کردن عوارض رنگ کردن مو بهتر است از چشم‌ها و پوست خود در مقابل رنگ مو مراقبت کنید.

11- مشکلات تنفسی

علاوه بر آسم، بخارات سمی منتشر شده از رنگ موها منجر به تشدید مشکلات تنفسی نیز می‌شوند. در این مورد کسانی که در حال حاضر از بیمارهای تنفسی رنج می‌برند بیشتر از افراد عادی با عوارض رنگ موها مواجه می‌شوند.

رنگ مو برای چه کسانی ضرر دارد؟

بسیاری از بیماریها باعث ضعیف شدن مو میشوند. پزشکان به این قبیل افراد توصیه میکنند که کسانی که بیمار هستند با موهای خود زیاد کلنجار نروند؛ زیرا باعث ضعیف تر شدن موها میشود و ضعیف بودن سیستم ایمنی را موجب میشود. برخی از بیماری‌ها، عوارضی بر روی موها ایجاد می‌کنند که می‌توانند باعث ریزش و یا سست شدن موها شود. پزشکان هشدار می دهند پس از بیماری‌هایی که به ویژه همراه با تب هستند، از دستکاری موها مانند رنگ کردن خودداری نمایید.
از آنجایی که تحقیقات در این زمینه هنوز تکمیل نشده است، نمی‌توان ادعا کرد که صددرصد رنگ مو تأثیر مضری بر روی جنین دارد؛ اما همان‌طور که می‌دانید پوست کف سر می‌تواند مقداری از مواد شیمیایی موجود در رنگ را جذب کرده و وارد جریان خون کند و از آنجایی که سه ماهه اول بارداری، زمان شکل‌گیری جنین بوده و جنین در این زمان بسیار حساس و آسیب‌پذیر است، پس به زنان باردار توصیه می‌شود تا پایان دوران بارداری از رنگ‌های شیمیایی استفاده نکنند.

روشهای کاهش عوارض رنگ مو

تست حساسیت مهمترین کاری است که باید قبل از رنگ کردن موهایتان انجام دهید. مقدار کمی از مواد رنگ را بر روی قسمت کوچکی از سر خود بمالید و کمی منتظر بمانید تا از عدم وجود حساسیت اطمینان حاصل کنید.

در حین استفاده از رنگ مو، حتماً از دستکش مخصوص استفاده کرده و با چرب کردن پوست پیشانی، اطراف گوش‌ها و گردن با وازلین، میزان تماس مواد رنگ مو با پوست صورت را کاهش دهید تا از عوارض آن در امان بمانید.

دلیل اصلی عوارض رنگ مو، استفاده بیش از اندازه و مکرر آن است. سعی کنید برای کاهش مضرات آن، استفاده خود را به حداقل برسانید و بین دفعات رنگ مو فاصله زمانی زیادی قرار دهید تا موها بازسازی و احیا شوند.

اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که برای تنوع تصمیم به رنگ کردن موهایتان می‌گیرید، رنگ‌های قابل شست و شو را جایگزین رنگ‌های شیمیایی کنید. این رنگ‌های موقت کمک می‌کند که تنوع رنگ را در موهایتان داشته باشید بدون اینکه به ریشه موهایتان آسیب بزنید، ضمن اینکه این رنگ‌ها به ساقه موهای شما آسیب کمتری می رسانند.

اینستاگرام دکتر واعظ شوشتری

با رنگ کردن موی سر، منافذ پوست سر باز و بسیار تحریک‌پذیر می‌شود، از این رو شستشوی زیاد سر این تحریکات رو شدیدتر می‌کند که موجب چرب شدن یا خشکی پوست سر می‌گردد. همچنین شستن کمتر موی رنگ شده باعث می‌شود که رنگ برای مدت زمان بیشتری دوام داشته باشد یا به اصطلاح ثابت بماند.

یکی از راهکارهای مهم در کاهش مضرات رنگ کردن مو، استفاده از شامپوها به‌ویژه شامپوهایی که عاری از سولفات هستند و نرم‌کننده‌‌‌های مخصوص موهای رنگ شده است؛ زیرا مصرف و شستن موی سر با این شامپوها به موها حالت باطراوت و درخشانی می‌بخشد و از خشکی مو هم جلوگیری می‌کند.

شستشوی موها با آب داغ برای موهای رنگ شده بسیار مضر است و از عوارض این کار می‌توان به شکنندگی و نازک شدن موها اشاره کرد؛ بنابراین بهتر است که موهای خود را با آب ولرم بشویید.

یکی دیگر از راه‌حل‌های مفید برای در امان ماندن از خشکی موها و به‌طور کلی کاهش عوارض رنگ مو، استفاده از ماسک‌های آبرسان مو یا ماسک‌های خانگی مخصوص برای افزایش رطوبت و شادابی مو می‌باشد.

کلر یک ماده شیمیایی است که مقادیر فراوان آن در آب استخر باعث تغییر رنگ مو و آسیب به ریشه و ساقه آن می‌شود. توصیه می‌شود اگر قصد رفتن به استخر دارید از تماس مستقیم موها با آب خودداری و حتی‌المقدور از کلاه شنا استفاده کنید.

در کلینیک دکتر علیرضا واعظ شوشتری در اصفهان از روشهای متعددی برای کاهش منافذ باز پوست استفاده می‌شود که می‌توانند با نتایج بسیار چشمگیری همراه باشند. شما می‌توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با شماره تلفن 91620100 - 031 تماس حاصل فرمایید.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، قبل از چهارراه پلیس ، مقابل اداره ثبت ، ساختمان آریا ، طبقه اول
تلفن : 91620100 - 031

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :حاتمی [ 1402-06-08 ]
من که با هر بار رنگ کردن متوجه شدم انگار موهای سفیدم بیشتر میشه

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :

در سال 1353 در اصفهان به دنیا آمدم. در سال 1371 با رتبۀ 123 کنکور تجربی در رشتۀ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران پذیرفته شده و در سال 1378 با مدرک دکترای پزشکی فارغ‌التحصیل گردیدم.

در سال 81 با رتبۀ 17 کشوری در امتحان تخصص رشتۀ پوست و زیبایی دانشگاه اصفهان پذیرفته شدم. همزمان با این موفقیت در امتحان اعزام به خارج رشته تغذیه شرکت کردم و در این امتحان نیز موفق به کسب بورس خارج کشور شدم.

به دلیل علاقه زیاد به رشته پوست، در همین رشته ادامه تحصیل دادم. در سال 2004 میلادی و در حالی که دوره رزیدنتی را طی می‌کردم دوره‌ای یک ماهه، به صورت فشرده پوست را در دانشگاه شفیلد انگلستان گذراندم. این دوره درعلاقه و دیدگاه من نسبت به رشته پوست بسیار موثر بود.
در سال 85 با مدرک بورد تخصصی پوست و زیبایی با رتبه 4 کشوری و اول استان فارغ‌التحصیل شدم.


عکس دکتر علیرضا واعظ شوشتری - بهترین متخصص پوست در اصفهان
طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین