چرا پوست دچار لک و پیس پوست میشود؟
بیماری پیسی vitiligo نوعی بیماری است که باعث از بین رفتن رنگ پوست در بخشهای مختلف بدن میشود. مناطق بیرنگ معمولاً با گذشت زمان وسیعتر میشوند. این شرایط میتواند بر روی پوست در هر قسمت از بدن تأثیر بگذارد و همچنین میتواند روی مو و قسمت داخلی دهان نیز تأثیر بگذارد. بهطور معمول، رنگ مو و پوست توسط ملانین تعیین میشود. بیماری پیسی هنگامی رخ میدهد که سلولهایی که ملانین تولید میکنند از بین میروند یا از کار میافتند. این بیماری در افراد با هر نوع پوستی تأثیر میگذارد؛ اما ممکن است در افرادی که پوست تیرهتری دارند بیشتر دیده شود. این بیماری تهدیدکننده زندگی یا مسری نیست؛ اما میتواند برای شخص مبتلا استرسزا باشد یا احساس بدی نسبت به خود ایجاد کند. درمان بیماری پیسی ممکن است رنگ را به پوست آسیبدیده بازگرداند؛ اما از کاهش مداوم رنگ پوست یا عود آن جلوگیری نمیکند.
علل ایجاد لک و پیس
علل ایجاد پیسی هنوز بهدرستی مشخص نشدهاند؛ اما تحقیقات انجامشده موارد زیر را مشخص کردهاند:
- یک عارضهی خود ایمنی، سیستم ایمنی بدن فرد بیشازحد فعال شده و ملانوسیت های خودی را از بین میبرد.
- عدم تعادل استرس اکسیداتیو ژنتیکی
- یک واقعهی استرسزا
- آسیب به پوست به دلیل آفتابسوختگی شدید یا بریدگی
- قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی خاص
- علل عصبی
- وراثت رابطهی فامیلی
- علل ویروسی
علائم بیماری لک و پیس
علائم و نشانههای پیسی عبارتند از:
- از بین رفتن رنگ طبیعی پوست به صورت لک و پیس که معمولاً ابتدا در دستها، صورت (لک و پیس صورت) و نواحی اطراف دهانههای بدن و اندام تناسلی ظاهر میشوند.
- سفیدی زودرس رنگ موهای سر، مژهها، ابروها یا ریش
- از بین رفتن رنگ طبیعی بافتهایی داخل دهان و بینی (غشاهای مخاطی)
مناطق ایجاد لک و پیس
مناطقی از پوست که تحت تأثیر پیسی قرار میگیرند شامل موارد زیر هستند:
- دهان و چشم
- انگشتان و مچ دست
- زیر بغل
- کشاله ران
- دستگاه تناسلی
- ناف
- سوراخ بینی
- درون دهان
- نواحی اطراف مقعد
- همچنین گاهی اوقات میتواند در جایی که ریشه مو وجود دارد مانند روی پوست سر ایجاد شود.
تشخیص بیماری لک و پیس
به منظور تشخیص عارضهی پیسی، پزشک نواحی آسیبدیدهی پوست را مورد معاینه قرار میدهد و سابقهی اختلالات خانوادگی احتمالی بیمار را بررسی میکند. ممکن است آزمایش خونی با هدف بررسی بیماریهای خود ایمنی تیروئید و یا بیوپسی بافت مبتلا از بیمار به عمل آید. افرادی که به تغییر رنگ چشم یا گوش مبتلا هستند، ممکن است به مراجعه به پزشکان مربوطه و انجام معاینات لازم، نیاز داشته باشند.
روشهای درمان لک و پیس
درمانهای موضعی
درمانهای موضعی که در حال حاضر برای بیماری لک و پیس (ویتیلیگو) مؤثر هستند، عبارتند از:
کرمهای کورتیکواستروئید. این کرمها را میتوان به مدت سه ماه برای رفع علائم لک و پیس (برص) بر روی پوست بالا تنه و اندامهای تحتانی استفاده کرد. از استروئیدهای قوی هرگز نباید بر روی قسمتهایی از صورت (به خصوص پلکها)، گردن، زیر بغل و کشاله ران که پوست نازک دارد، استفاده کرد. بازدارندههای کلسینئورین (کرم پیمکرولیموس و پماد تاکرولیموس). این محصولات را میتوان برای درمان علائم لک و پیس در محل پلکها، صورت، گردن، زیر بغل و کشاله ران استفاده کرد.
نور درمانی
نور درمانی به معنی استفاده از تابشهای ماوراء بنفش (UV) برای درمان عوارض پوستی میباشد. انواع مختلف این روش درمانی عبارت است از:
- استفاده از ماوراء بنفش B با باند پهن یا باند باریک (۳۱۱ نانومتر) برای تمام سطح بدن و یا به صورت موضعی
- استفاده از لیزر اکسیمر (۳۰۸ نانومتر) یا ماوراء بنفش B هدفمند برای لکههای کوچک ناشی از لک و پیس (برص)
- نور شیمی درمانی (فوتوکموتراپی) به صورت دهانی، موضعی یا حمام آب
فتوتراپی
شواهد نشان میدهند که فتوتراپی به ویژه هنگامی که با سایر درمانها ترکیب شود، تأثیر مثبتی بر درمان لک و پیس دارد. در هنگام فتوتراپی، پوست در معرض نور ماوراء بنفش (A UVA) یا ماوراء بنفش (B UVB) قرار میگیرد. ممکن است ابتدا دارویی به نام پسورالن تجویز شود که به حساستر شدن پوست نسبت به نور کمک میکند. پسورالن را میتوان از طریق دهان (به صورت خوراکی) نیز مصرف کرد.
به دلیل قرار گرفتن در معرض پرتوهای UVA، فتوتراپی ممکن است خطر ابتلا به «سرطان پوست» را افزایش دهد. خطر ابتلا به بیماری سرطان پوست با نور UVB کمتر است. متخصص پوست باید قبل از تصمیم به انجام فتوتراپی در مورد خطرات آن با بیمار صحبت کند.
لیزر درمانی
انواع مختلف لیزرهای کیو سوئیچ از قبیل روبی (۶۹۴ نانومتر)، اکساندرایت (۷۵۵ نانومتر) و ان دی یاگ (۵۳۲ نانومتر و ۱۰۶۴ نانومتر) به تنهایی یا همراه با عوامل رنگزدای موضعی مانند مونوبنزیل اتر یا MMEH به منظور رفع لکههای ناشی از این بیماری استفاده میشود. این لیزرها با تخریب انتخابی رنگدانههای ملانین و سلولهای تولید کننده ملانین، به عنوان عامل رنگزداي پوست عمل میکند.
کرایوتراپی
در مواردی که هدف از رنگزدایی، از بین بردن رنگ قسمت کوچکی از پوست باشد، روش کرایوتراپی با نیتروژن مایع از کارایی بالایی برخوردار است. کرایوتراپی روشی است که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بوده و نتایج دائمی و ماندگاری را حاصل میکند. این روش در صورتی که توسط پزشک باتجربه انجام شود، کاملاً ساده و راحت خواهد بود و در مدت زمان کوتاهی قابل انجام است. ملانوسیتها يا سلولهاي توليد کننده ملانين، حساسیت شدیدی نسبت به منجمد شدن به وسیله نیتروژن مایع دارند و بنابراین کرایوتراپی میتواند منجر به از بین رفتن رنگ پوست به طور کامل و دائمی شود.
رنگزدایی
در روش رنگزدایی، از مونوبنزیل اتر یا هیدروکوئینون برای از بین بردن رنگ پوست در افرادی که پوست تیره دارند و این بیماری در آنها به حالت پیشرفته رسیده است، استفاده میشود.
پیوند پوست
پیوند پوستی یک عمل جراحی است که در آن پوست طبیعی و سالم از ناحیهای برداشته شده و برای پوشاندن ناحیه آسیب دیده یا از بین رفته استفاده میشود. برای درمان پیسی، میتوان از پیوند پوست برای پوشاندن یک لکه سفید استفاده کرد. عمل جراحی شامل گرفتن نمونهای از پوست، از بین بردن ملانوسیتها از آن و پیوند نمونه به مناطق پیسی است.
دکتر علیرضا واعظ شوشتری متخصص پوست و مو، با کسب سالها تجربه در تزریق ژل و تزریق چربی و انجام روشهای جوانسازی مانند اندولیفت و هایفوتراپی در اصفهان، یکی از بهترین ارائه دهندگان این خدمات میباشند. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 91620100 - 031 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، قبل از چهارراه پلیس ، مقابل اداره ثبت ، ساختمان آریا ، طبقه اول
تلفن : 91620100 - 031
نظرات کاربران درباره این مطلب :سلجوقیان [ 1402-09-10 ]
من 16 سالمه و از بچگی این لک ها رو داشتم زیر بغل و پشت پلکم و روی شکمم و روز ب روز بیشتر هم شد حتی لیزر درمانی هم رفتم ولی ادامه ندادم نمیدونم باید چکار کنم ک از شر این لک ها خلاص بشم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .