راش پوستی در ناحیه تناسلی چیست و چه علائمی دارد؟
راش پوستی که به آن بثورات هم گفته می شود، ناحیه ای از پوست تحریک شده یا متورم است که اغلب همراه با خارش، قرمزی، درد و سوزش می باشد. برخی از انواع راش پوستی همچنین می توانند منجر به ایجاد تاول یا لکه در پوست شوند. راش ها می توانند علامتی برای وجود مشکلات سلامتی باشند. راش تناسلی به طور معمول به گسترش لکههای برجسته و ضایعات نامنظم روی ناحیه تناسلی اشاره دارد. درک علت و علائم راشهای تناسلی میتواند به تشخیص و درمان کامل آنها کمک کند. روش های درمان راش پوستی بنا بر علت آن مختلف است که در این مطلب آنها را معرفی می کنیم.
همشهریان گرامی! برای بررسی علل و درمان مشکلات پوست و مو ، میتوانید به متخصص پوست در اصفهان مراجعه نمایید تا پس از بررسیهای لازم، مناسب ترین درمان را برای رفع مشکل شما تجویز کرده و اعمال نماید.
علل راش پوستی
علل احتمالی زیادی برای راش تناسلی وجود دارد، از عفونت های قابل درمان گرفته تا عفونت های مقاربتی (STIs)، آلرژی و اختلالات خود ایمنی.
برخی از شایع ترین علل راش ناحیه تناسلی عفونت ها هستند:
- خارش سوارکاران (Jock itch)، عفونت قارچی یا کرم حلقوی ناحیه کشاله ران. بثورات قرمز، خارش دار و پوسته پوسته هستند و ممکن است تاول بزنند.
- بثورات پوشک، عفونت قارچی است که به دلیل محیط گرم و مرطوب پوشک، نوزادان را تحت تأثیر قرار می دهد. قرمز و پوسته پوسته است و ممکن است شامل برجستگی یا تاول باشد.
- عفونت قارچی واژن، عفونی که زنان را تحت تأثیر قرار می دهد و اغلب در نتیجه مصرف آنتی بیوتیک ها ایجاد می شود. باعث خارش، قرمزی، تورم و ترشح سفید رنگ واژن می شود.
- Molluscum contagiosum، یک عفونت ویروسی است که پوست را تحت تأثیر قرار می دهد و به صورت برجستگی های سفت، جدا و گرد ظاهر می شود. ممکن است خارش داشته باشند و ملتهب شوند.
- بالانیت، التهاب پوست ختنه گاه یا سر آلت تناسلی است که معمولاً به دلیل رعایت نکردن بهداشت ایجاد می شود. منجر به خارش، قرمزی و ترشح می شود.
عفونت انگل ها یکی دیگر از علل احتمالی بثورات تناسلی است:
- شپش های شرمگاهی حشرات کوچکی هستند. آنها در ناحیه تناسلی تخم می گذارند و اغلب از طریق تماس جنسی از فردی به فرد دیگر منتقل می شوند. آنها بیشتر در نوجوانان دیده می شوند. هجوم شپش های شرمگاهی باعث خارش پوست و گاهی زخم می شود.
- شپش بدن متفاوت از شپش تناسلی است و بزرگتر است. آنها در لباس و پوست زندگی می کنند و از خون تغذیه می کنند. آنها باعث بثورات خارش دار روی پوست می شوند.
- گال یک راش پوستی خارش دار است که توسط کنه های بسیار کوچک ایجاد می شود. آنها به پوست نفوذ کرده و باعث خارش شدید، به ویژه در شب می شوند.
آلرژی و اختلالات خود ایمنی از دیگر دلایل احتمالی راش ناحیه تناسلی هستند:
- درماتیت تماسی یک نوع رایج بثورات پوستی است که در اثر تماس پوست با ماده حساسیت زا یا محرکی مانند یک ماده شیمیایی خشن ایجاد می شود. لاتکس یک ماده حساسیت زا است که ممکن است در ناحیه تناسلی بثورات ایجاد کند زیرا معمولاً در کاندوم استفاده می شود.
- پسوریازیس یک بیماری شایع پوستی است. علت آن ناشناخته است؛ اما پزشکان مشکوک به اختلال خود ایمنی هستند. می تواند بثورات صورتی، پوسته پوسته و خارش دار در هر نقطه از بدن ایجاد کند. در مردان، پسوریازیس ممکن است در ناحیه تناسلی نیز زخم ایجاد کند.
- لیکن پلان کمتر شایع است؛ اما باعث ایجاد خارش های پوستی نیز می شود. پزشکان از علت دقیق آن مطمئن نیستند؛ اما تصور می شود که علت آن آلرژن یا اختلال خود ایمنی باشد. در ناحیه تناسلی، لیکن پلان می تواند زخم ایجاد کند.
- آرتریت واکنشی یا سندرم رایتر، آرتریتی است که در واکنش به عفونت توسط باکتری های خاصی مانند کلامیدیا، سالمونلا یا شیگلا ایجاد می شود. کلامیدیا می تواند باعث ترشح دستگاه تناسلی شود.
بیماریهای مقاربتی یکی دیگر از علل احتمالی بثورات تناسلی است و می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تبخال تناسلی، ویروسی که می تواند زخم های دردناک و تاول مانند در ناحیه تناسلی ایجاد کند.
- زگیل تناسلی، ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV). آنها کوچک و رنگ گوشتی دارند و ممکن است خارش داشته باشند.
- سفلیس، عفونت باکتریایی است که از طریق تماس جنسی منتقل می شود. این بثورات را ایجاد می کند که می تواند در هر نقطه از بدن وجود داشته باشد. بثورات لزوماً خارش ندارند.
علائم راش پوستی
علائم شایع در این مورد عبارتند از:
- زخم، دانه، تاول، یا ضایعات روی پوست و اطراف ناحیه تناسلی
- زبر شدن یا آسیب دیدن پوست
- تحریکپذیری یا التهاب
- حس خارش یا سوزش
- تغییر زنگ پوست از طیفی شامل صورتی گرفته تا قرمز یا زرد
- ترشح ناحیۀ تناسلی
- احساس درد در هنگام مقاربت جنسی
- درد لگن
- تب
- بزرگ شدن گرههای لنفاوی
تشخیص راش پوستی در ناحیه تناسلی
در هر موردی که در آن علت بروز راش روشن نیست، این موضوع اهمیت دارد که فرد برای تشخیص کامل مشکل به پزشک یا درماتولوژیست مراجعه کند. تشخیص کامل به یک معاینه بالینی نیاز دارد؛ زیرا پزشک باید برای تصمیمگیری درست در مورد درمان، علائم مشخص راش را بشناسد. پزشکان در عین حال ممکن است یک تست سواب را در مورد ترشحات یا سطح ضایعات برای بررسی علل عفونتهای خاص انجام دهند. در برخی موارد این احتمال وجود دارد که پزشک، تست خراش پوست را انجام دهد که در آن یک تکه کوچک از ضایعات برای بررسی بیشتر برداشته میشود. در دیگر موارد ممکن است نیاز به انجام تستهای خون نیز وجود داشته باشد.
درمان راش پوستی در ناحیه تناسلی
- روشهای متعددی برای درمان راش تناسلی وجود دارد که بر مبنای علت بروز راش انتخاب میشوند. برخی وجوه اشتراک در میان تمامی انواع داروها و درمانها وجود دارد. کرم یا اسپری هیدروکورتیزون غیر نسخهای ممکن است به تسکین راشهای خارشدار کمک کند. پزشکان عموماً در زمان تحقیق برای یافتن علت دقیق بروز راش، کرمهایی مثل هیدروکورتیزون را برای درمان علائم راش تناسلی تجویز میکنند.
- شپش بدنی و شپش زهاری معمولاً با انجام یک شستشوی دارویی برطرف میشوند. این ماده پاک کننده زمان درازی بر روی پوست رها میشود تا مواد عفونی کننده از بین بروند و سپس با انجام شستشو آنها از بدن دور میشوند. گال معمولاً با استفاده از پمادها و کرمها دارویی از بین میرود.
- درمان عفونتهای مخمری با استفاده از داروهای ضد قارچ انجام میشود که به صورت کرم و پودر برای راش استفاده میشود و استفاده از اشکال قرص این داروها در مورد راش به ندرت لازم میشود.
- موارد زگیلهای تناسلی هم با استفاده از داروهای نسخهای یا برداشتن توسط نیتروژن مایع و لیزر مورد درمان قرار میگیرند. برای پزشک بهترین گزینه برداشتن زگیلها محسوب میشود.
- عفونتهای باکتریایی مثل سیفلیس با استفاده از آنتیبیوتیک درمان میشود.
- تبخال تناسلی هیچ درمانی ندارد؛ اما علائم آن را میتوان با استفاده از دارو تحت کنترل قرار داد.
- برای اختلالات خودایمنی مثل پسوریازیس نیز درمانی وجود ندارد؛ اما برخی از داروها به کنترل علائم ایجاد شده توسط اختلال کمک میکنند.
- اگر راش تناسلی ناشی از آلرژی باشد، از دور خارج کردن ماده آلرژیزا میتواند باعث رفع مشکل شود. در این اثناء میتوان علائم را مورد درمان قرار داد و در صورت مشخص نبودن دقیق عامل بروز آلرژی پزشک میتواند تست آلرژی انجام دهد.
زمان مراجعه به پزشک
در صورت بروز راش پوستی یا همان بثورات همراه با هر یک از علائم زیر، فوراً به پزشک مراجعه کنید:
- افزایش درد یا تغییر رنگ در ناحیه بثورات
- سفتی یا خارش در گلو
- ایجاد مشکل در تنفس
- تورم صورت یا اندامها
- تب (38 درجه سانتیگراد) یا بالاتر
- گیجی
- سرگیجه
- درد شدید سر یا گردن
- استفراغ مکرر یا اسهال
کربوکسی تراپی به تزریق گاز دی اکسید کربن در زیر پوست گفته می شود. این گاز بی ضرر بوده و به طور طبیعی در بدن وجود دارد و بکار گیری آن می تواند به جوانسازی پوست و لاغری موضعی بی انجامد. شما می توانید برای کربوکسی تراپی در اصفهان، به کلینیک تخصصی دکتر واعظ شوشتری مراجعه نمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، قبل از چهارراه پلیس ، مقابل اداره ثبت ، ساختمان آریا ، طبقه اول
تلفن : 91620100 - 031
نظرات کاربران درباره این مطلب :پارسا [ 1402-09-10 ]
سلام آقای دکتر شب ها بدنم به شدت خارش میگیره اما هیچ علائمی ندارم نه قرمزی نه التهاب نمیدونم دلیلش چیه، چجور باید متوجه بشم لطفا منو راهنمایی کنید
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .